Je bent momenteel hier: Wat is MS > Wat is MS?

Wat is MS?

\" src=
doorsnede centraal zenuwstelsel
Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel: de hersenen en het ruggenmerg.

De hersenen en het ruggenmerg zijn te vergelijken met een telefooncentrale. Via de zenuwen gaan er allerlei berichten in en uit. Dit kan gebeuren doordat onze zenuwen nauw verbonden zijn met elkaar, en zo in staat zijn om info door te geven. Het zenuwstelsel is een nauw communicerend netwerk. 

Dat werkt ongeveer als volgt: in je hersenen komen voortdurend allerlei signalen binnen van overal in het lichaam , je stoot bijvoorbeeld je voet en voelt pijn. In het centrale zenuwstelsel wordt deze informatie verwerkt en worden er op die prikkel gepaste signalen teruggestuurd.
Die gaan in dit voorbeeld dan naar je voet, waarop je als reactie op de pijn je voet terugtrekt.
Dat gaat allemaal razendsnel, je bent je daar niet van bewust.
Om hun doel te bereiken moeten de signalen eerst een afstand afleggen. Dit gebeurt via onze zenuwbanen. Deze zitten ingebed in een soort isolatiemateriaal, de myelineschede.

Bij MS ontstaan ontstekingen in de myelineschede. Hierdoor gaat de zenuwbaan niet meer goed functioneren, en kan het bericht niet goed overgebracht worden, dat uit zich in klachten. Deze klachten hangen af van de plaats waar de ontsteking in het zenuwstelsel toeslaat.
Die klachten worden vaak weer minder als de ontsteking voorbij is. Maar er blijft een klein litteken achter en dat kan nog storingen teweegbrengen.proces myelinisatie
\" src=Voor alle informatie

Mail ons: secretariaat@ms-vlaanderen.be
of bel op 011 80 89 80

Secretariaat MS-Liga Vlaanderen vzw
Boemerangstraat 4
3900 Overpelt

Word lid van de MS-liga

Word lid van de MS-liga en geniet van volgende voordelen:

  • een gratis sociale dienstverlening
  • de mogelijkheid tot het verkrijgen van leningen en financiële steun
  • deelname aan diverse activiteiten
Meer weten?